• Historie sv Wieringerwaard

 • Voetbalvereniging Wieringerwaard in 2024 103  jaar jong!

  De historie vermeldt, dat op een druilerige maandagmiddag op 2 februari 1920 in de serre van Jan Schenk (de vader van ome Klaas) aan de Barsingerweg vier vrienden het plan opvatten om een heuse voetbalvereniging op te richten. De vier vrienden waren Gerard Jan Schroder, Rens C. Blaauboer, Aris Saal en Klaas Schenk. Aan William Kaan werd gevraagd om voorzitter te worden en het eerste bestuur van 5 man is compleet.

  In de zomer van 1920 is de ploeg compleet, wel zijn er jongens nodig uit omliggende dorpen om het team volledig te krijgen. In de begintijd zijn er derhalve jongens uit Kolhorn, Oudesluis en Anna Paulowna lid van W.F.C., de officiële naam bij de oprichting Wieringerwaarder Football Club.

  De voetbalvereniging bestaat dus in 2024 103 jaar! De club is uitgegroeid tot een niet meer weg te denken instituut in Wieringerwaard, natuurlijk op sportief maar zeker ook op sociaal vlak. Sportieve hoogte- en dieptepunten wisselden elkaar natuurlijk in al die jaren af. 

  In 1921 werd er voor het eerst afgetrapt in de West Friese Voetbalbond en werd in het seizoen 1922-1923 het 1e kampioenschap binnen gehaald.In 1925 werd de naam WFC gewijzigd in vv Wieringerwaard.

  Het duurde tot 1937 alvorens het 1e elftal promoveerde naar de 4e klasse van de KNVB.

  Op 5 juni 1945 werd er een interlandwedstrijd gespeeld tussen Wieringerwaard en een elftal bestaande uit Canadeese en Britse militairen. Er werd met 4-3 gewonnen.

  In 1947 werden de definitieve clubkleuren vastgesteld in het Huishoudelijk Reglement, wit shirt, rode broek en rode kousen. En op 1 oktober 1962 verscheen het 1e clubblad met de toepasselijke naam “De Roodbroek” en is in 1963 als zelfstandig orgaan losgekoppeld van de voetbalvereniging. Het clubblad waar Henk Slikker zich ruim 39 jaar met hart en ziel voor heeft ingezet.

  In het seizoen 1951-1952 degradeerde de ploeg terug naar de afdeling Noord-Holland, met als dieptepunt de degradatie naar de 3e klasse  afdeling in het seizoen 1970-1971.

  In september 1973 werd zelf gebouwde sportaccommodatie aan de Sportlaan geopend.

  Vanaf 1978 mochten kinderen vanaf 6 jaar lid worden, de zgn F-pupillen. Zij werden op de woensdagmiddag 25 jaar getraind door “Tante Ank”.

  Eind jaren zeventig werd de weg omhoog ingeslagen, na 3 promoties op rij, promoveerde de ploeg van Fred Kanne in het seizoen 1981-1982 naar de 3e klasse KNVB. Dit was helaas van korte duur, vanaf 1984 kwam het vlaggenschip weer uit in de 4e klasse.

  In het seizoen 2000-2001 werd op een haar na promotie naar de 3e klasse mis gelopen, de ploeg van trainer Klaas Bijl verloor de laatste beslissende wedstrijd na het nemen van strafschoppen.Na 20 jaar 4e klasser werd in 2004 wederom afgedaald naar de 5e klasse.

  In het debuutjaar van trainer Michel van der Wardt degradeerde de ploeg, in het seizoen 2008-2009 wederom en werd er voor het eerst in de 6e klasse afgetrapt. Maar 4 jaar later volgde het kampioenschap in deze klasse.

  In het seizoen 2015-2016 slaagde Willem de Vries er in om Wieringerwaard weer terug te brengen in de 4e klasse. Op zeer overtuigende wijze werd onder aanvoering van de terug gekeerde Mark Breed en Niels Spaans het kampioenschap binnen gehaald.

  Dit seizoen komt het 1e elftal  uit in de 5e klasse A en hopelijk kunnen we nu een normaal seizoen spelen.

  Kenmerkend voor Wieringerwaard is de komst van vele talentvolle voetballers uit omliggende dorpen. Iets wat begon met de komst van o.a. Piet Verhagen, Willem Stuurman, Hein Russer, Wilbert Korevaar en Herbert de Haan.

  Maar ook vanuit de kweekvijver van Wieringerwaard zijn er een aantal zeer talentvolle voetballers door gegroeid naar het 1e elftal, waaronder Piet Vel, Gerrit Boerman, Gerrit de Gier, Hans Glas, Marco Doets, Peter Wonder, Leo Tames, Rober Glas, Leo Nelis, Michel van der Wardt, Jeroen Luik, Mark Breed en Niels Spaans.

  Nu anno 2024 ziet het er allemaal niet verkeerd uit. Er zijn 3 seniorenteams  en  6 jeugdteams wekelijks actief. Vooral bij de jongste jeugd is er een mooie groei van leden te zien! Om die 11 teams wekelijks op het veld te krijgen is de hulp van vele vrijwilligers nodig. (Training, begeleiding, scheidsrechters, kantinepersoneel, onderhoudsmensen, schoonmaakwerkzaamheden, etc.)

  De club is erg trots op dat dit bijna altijd prima voor elkaar is.

  Daarnaast net zo belangrijk dat de meer recreatieve teams wekelijks volledig in het veld kunnen komen. De pupillen spelen wekelijks met veel spelvreugde hun wedstrijdjes. Op zaterdagochtend is het vaak een drukte van belang op ons sportpark.

  Naast het reguliere voetbal worden er diverse evenementen georganiseerd om de clubkas op peil te houden. Zo zijn de familievoetbaldag op Hemelvaartsdag, het kermisvolleybal toernooi, de puzzelrit op 27 april  inmiddels niet meer weg te denken evenementen in ons dorp.